Sankariaika (Juha Seppälä)

Saatavuus: Varastossa

27,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 08/2018
  • Kirjailija : Juha Seppälä
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522345455
  • Sivuja : 270
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Kenelle siniristilippu kuuluu?

Entinen lippuneuvos Harry Hamartin saa nimettömän viestin: tarjolla on ammoin varastettu Suomen ensimmäinen valtiolippu. Se on vaihtanut historian saatossa omistajaa monesti, nyt sitä kauppaa tuntematon taho. Kohdatessaan haasteen Hamartin tulee sotkeneeksi vyyhteen tyttärensä Nellin ja tyttärenpoikansa Nikon sekä ystävänsä poikkitaiteilija Jauhiaisen.

Lippuun kääriytyy tarinassa erilaisia historiallisia ja symbolisia teemoja: kiihkonationalismia, kaupankäyntiä, väärinkäsityksiä, sotia ja someraivoa. Lipun ja suomalaisuuden merkitystä metsästävää Hamartinia piinaa epäilys toimintansa mielekkyydestä; toisaalta hän on vakuuttunut, että lipun pelastaminen on juuri hänelle lankeava missio.

Sankariaika on syvälle Suomen itsenäisyyshistorian kerrostumiin porautuva romaani. Se nostaa esiin kysymyksen: mistä kaikesta historian linkkiviidakossa kamppaillaan, kun kamppaillaan Suomen lipusta?

Ote kirjasta Sankariaika

Valtaan jää kiinni kuin sähköön. Voimakkaasta jännitteestä ei pääse irti, jos muut eivät auta. Politiikassa auttajia riittää. Mutta minä olen virkamies, entinen sellainen, tarkemmin eläkkeellä virkamiehen virasta.

Kun ammatillinen otteeni oli kirvonnut, Suomen lippu alkoi nousta kaiken keskiöön: sitä roikotettiin urheilutapahtumissa, tallattiin viihdeohjelmissa, siihen niistettiin nenää. Se pyrittiin omimaan rasistiseksi symboliksi. Anarkistit polttivat niitä roviolla. Lippua uhkasivat yksinkertaiset ja helppotajuiset maailmanselitykset. Kaiken aikaa se symboloi valtiota, maata ja kansaa, ideologista fiktiota.

Suomen lippu kiskottiin päivänvaloon. Se oli rajalla vastassa. New Frontier – me olimme alkuperäiskansaa joka puolusti maataan tunkeutujia vastaan.

Yhtäkkiä lipulla haluttiin viestiä monenlaista sanomaa ja merkitystä. Sen värit olivat tähän saakka olleet ilon ja surun värit; nyt kukaan ei enää tiennyt mitä ne edustivat. Miltä lipusta itsestään tuntui, saattoiko se kokea olevansa pelkkä esine muiden joukossa fyysisessä maailmassa, erillään kaikesta muusta?

Oli alkanut taistelu lipusta. Ja sodassa lipun menetys on yhtä kuin tappio.

Ja sodassa lipun menetys on yhtä kuin tappio.

Kirjailija

Juha Seppälä

Kommentit