Yö on viisain (Jaakko Yli-Juonikas)

Saatavuus: Varastossa

27,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 09/2018
  • Kirjailija : Jaakko Yli-Juonikas
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522345363
  • Sivuja : 150
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Tutkimusmatkalla tuhon maisemassa

Perheenäiti joutuu sydäntalvella oudon päällekarkauksen uhriksi. Arvaamaton ja väkivaltainen ”setä” opettaa poikajoukolle uusia leikkejä. Tiedustelupartio tutkii maan tasalle pommitetun pikkukaupungin raunioita. Viemärikeisari Konemetsän hevostallilla vallitsee kirouksen ilmapiiri.

Yö on viisain kertoo ihmisistä, jotka joutuvat tekemään valinnan kauhun ja epätoivon välillä. Heidän tarinansa muistuttavat kauhunovelleja, vaikka yliluonnolliset hirviöt pysyvät piilossa.

Teos on novellikokoelman ja romaanin risteytys: kertomukset muodostavat yhdessä johdannon Neljä ratsastajaa -romaanisarjalle, joka alkaa kirjan viimeisillä sivuilla.

Ote kirjasta Yö on viisain

Setä asettaa köydenpätkän keskelle lattiaa ja kehottaa poikia yrittämään kävellä sitä pitkin niin, että siirrettävän jalan kantapää aina asetetaan kiinni paikalla olevan jalan varpaisiin. Tämä ei tietenkään ole konsti eikä mikään.

Mutta sitten setä antaa pojille krusifiksin ja kehottaa heitä suorittamaan saman katsellen samalla jalkoihinsa nurin päin käännetyn krusifiksin läpi. Se on yksi keino nähdä varjo edellyttäen, että pojan usko on riittävän luja.

Poikien suureksi kauhuksi köyttä pitkin käveleminen ei enää onnistukaan, vaikka he yrittävät yrittämästä päästyään. Köysi näyttää kiemurtelevan lattialla käärmeen tavoin. Seinät aaltoilevat ja hehkuvat kuin olisivat muuttuneet kuohuvaksi laavaksi. Poika toisensa jälkeen menettää tasapainonsa ja syöksyy mustaan pyörteeseen, vaikka yrittää kävellä kuinka varovaisesti tahansa. Jalat näyttävät näet nurin päin käännetyn krusifiksin läpi katsottuna olevan äärettömän etäällä. Jokin voima kuiskii, viekoittelee, yrittää imeä poikia syvyyteen. Onko se varjo vai avaruus?

Tietysti tämäkin loppuu joskus eikä mitään peruuttamatonta voi tapahtua. Mutta onko mieltä tervehtyä ja elpyä, jos kaikki kuitenkin alkaa alusta ennemmin tai myöhemmin?

Kirjailija

Jaakko Yli-Juonikas

Kommentit